Kwartetspel

Kwartetspel

Een kwartetspel over christelijke rituelen en symbolen.
Hieronder staan de kwartetten + een uitleg. U kunt zelf bepalen hoeveel uitleg u op een kwartetkaart zet. Zet in ieder geval het woord én een afbeelding (internet) op elke kaart.

Het kant en klare kwartetspel is naar onze beste informatie niet meer te krijgen in Nederland.
Het zelf maken van een kwartetspel met de groep is dus de enige mogelijkheid (maar wel heel leuk en leerzaam om te doen).

Op onderstaande website kan het kwartetspel wel nog in België worden besteld:
http://www.eenfijnedag.be/kwartet_vormsel.php

Natuurlijke elementen

Verschillende symbolen die de Kerk gebruikt, zijn algemeen menselijke symbolen.

Water staat voor schoon maken, rein worden. Denk aan de doop.

Wind zien we niet, maar we merken wel de uitwerking ervan: alles komt in beweging. In de Bijbel is de wind een teken van de aanwezigheid van de Geest van God (denk aan het pinksterverhaal).

Vuur is een bron van warmte, het maakt ons vurig. Vuur verwijst in de Bijbel ook naar de aanwezigheid van God.

Licht verdrijft de duisternis en laat alles duidelijk zien. Christus wordt het Licht genoemd, Hij wijst ons de weg. Zo is de paaskaars een symbool, een teken van Christus.

Dieren

Duif 
De heilige Geest wordt bij de doop van Jezus verbeeld als een duif. De duif is ook een teken van vrede, teken van een nieuw begin (verhaal van Noach).

Vis 
In het evangelie staat dat Jezus met vijf broden en een paar vissen een hele menigte mensen te eten gaf. Daarom werden brood een symbool voor de eucharistie, samen met de wijn. Voor de Grieken was de vis een herkenningsteken van de christenen, omdat de letters van vis in het Grieks, Ichtus, de beginletters zijn van: Jezus Christus, Gods Zoon, Redder.

Lam 
Het lam, teken van nieuw en jong leven, werd door de Joden op het paasfeest geofferd. Christus die de kruisdood stierf, werd ook gezien als een lam dat geofferd werd. We bidden in de eucharistieviering: ‘Zie het Lam Gods, …’

Haan 
De haan wekt de mensen en de dieren. Hij staat symbool voor de verrijzenis: de haan kondigt ’s morgens vroeg de opstanding aan. De haan op de kerktorens heeft de functie van wachter en aankondiger van het nieuwe licht.

Getallen

Drie wordt het 'goddelijk getal' genoemd, omdat het zo vaak gebruikt wordt in verband met heilige dingen. Het christendom spreekt van de Drie-ene God: Vader, Zoon en heilige Geest. Drie wijzen uit het Oosten. Jona zat drie dagen in de vis. Na drie dagen is Jezus verrezen.

Zeven is een vaak voorkomend getal in de Bijbel: zeven scheppingsdagen, zeven dagen van de week, de zeven kleuren van de regenboog, zeven magere en zeven vette jaren, iemand zeventig maal zeven keer vergeven. Zeven staat voor totaliteit, voor volkomenheid.

Twaalf heeft te maken met het geheel: Israël had twaalf stammen, Jezus koos twaalf leerlingen, ons jaar heeft twaalf maanden, de dag heeft tweemaal twaalf uren, de dierenriem heeft twaalf tekens.

Veertig is ook een getal dat veel voorkomt in de Bijbel. Het duidt een periode van inkeer en verwachting aan. Het volk Israël, door Mozes bevrijd uit Egypte, zwierf veertig jaar door de woestijn. Jezus verbleef veertig dagen in de woestijn. De vastentijd voor Pasen duurt veertig dagen. De tijd tot Hemelvaart duurt eveneens veertig dagen.

Eucharistie

Woorddienst, Dankzegging, Brood, Wijn

Al vanaf de vroegste periode van het christendom kwamen christenen ’s zondags bij elkaar om te vieren en te gedenken dat Jezus van Nazaret aan het kruis gestorven was en toch onder hen voortleefde. Pas in de vierde eeuw werd de zondag een erkende vrije dag. Voor die tijd kwam men ’s morgens vroeg en ’s avonds laat bij elkaar.

’s Morgens werd er gesproken over de boodschap van Jezus en werden er verhalen uit de Bijbel gelezen. ’s Avonds hield men een maaltijd waarbij alles wat meegebracht was met elkaar gedeeld werd. Met deze gezamenlijke maaltijd herdacht men de dood en de verrijzenis van Jezus van Nazaret en vierde men zijn aanwezigheid. Daarbij dankte men God, dat Hij zich in Jezus van Nazaret had leren kennen. Daarom kreeg dit avondmaal de naam ‘eucharistie’; het Griekse woord ‘eucharisteo’ betekent ‘dankzeggen’.

Vormsel

Handoplegging en Zalving
Bij de toediening van het vormsel zijn twee tekens heel belangrijk: de handoplegging en de zalving. Handoplegging is een vertrouwd gebaar en staat voor bescherming en zegen. Bij het vormsel betekent de handoplegging dat de Geest van God aan ons wordt doorgegeven. Ook worden wij gezalfd met olie, chrisma. Zoals olie de huid doordringt en sterk maakt, zo doordringt de Geest ons en maakt ons sterk in het leven.

Kruisteken
De zalving wordt toegediend door een klein kruisje op ons voorhoofd te geven. Het kruis herinnert ons aan Jezus van Nazaret. Het is zijn Geest die in ons voortleeft. Denk aan het kruisteken dat we maken voor we bidden.

Geloofsbelijdenis
Toen we gedoopt werden hebben onze ouders verteld wat zij geloofden. Nu wordt er aan onszelf gevraagd wat wij geloven en of we bereid zijn om in het voetspoor te treden van alle mensen in de geschiedenis die vanuit God leefden, speciaal Jezus Christus.

Sacramenten

Op bijzondere momenten in het leven kunnen bepaalde tekens (symbolen) en handelingen (rituelen) beter laten zien wat er in ons omgaat, dan woorden. De Kerk viert deze momenten in de zeven sacramenten.

Doopsel en vormsel hoorden vroeger bij elkaar. Ze werden aan volwassenen en kinderen toegediend, die daardoor deel uit gingen maken van de groep mensen die vanuit de Geest van Jezus Christus leefde.

Eucharistie
De eucharistie wordt al vanaf de eerste christelijke gemeenschappen gevierd om de dood en de verrijzenis van Jezus te gedenken en te vieren dat we volledig mens worden als we met elkaar delen.

Huwelijk
Mensen die met elkaar het leven willen delen, vieren door het sacrament dat God hun liefde draagt en voor altijd bevestigt.

Priesterschap
Door het sacrament van het priesterschap wordt een man aangewezen en gezalfd om de gelovigen voor te gaan op de weg van Jezus Christus.

Vergeving
We hebben allemaal onze fouten. Als we onze zonden willen bekennen, laat de priester ons in Gods naam door zijn absolutie weten: God vergeeft je, je mag opnieuw beginnen.

Ziekenzalving wordt aan iemand toegediend die ziek is of misschien wel gaat sterven. Door de ziekenzalving vragen we God kracht voor de zieke en de mensen om hem of haar heen.

Kerkelijk jaar

Kerstmis
We staan stil bij de geboorte van Jezus van Nazaret. Het is een lichtfeest: Jezus is het Licht van de wereld.

Pasen
Voor de Joden was het paasfeest – Pesach – de herdenking van de uittocht van Egypte, de bevrijding uit de slavernij. Voor de christenen bleef Pasen een feest van bevrijding: we vieren op die dag de verrijzenis van Jezus.

Op Witte Donderdag wordt door de viering van het laatste avondmaal de instelling van de eucharistie gevierd en op Goede Vrijdag staan we stil bij de kruisdood van Jezus.

Hemelvaart
Veertig dagen na Pasen valt het feest van de hemelvaart van Jezus.

Pinksteren
Tien dagen na Hemelvaart, op de vijftigste dag na Pasen, wordt Pinksteren gevierd. Wij vieren op deze dag dat de apostelen in vuur en vlam raakten door de Geest van Jezus Christus en aan iedereen over Hem en zijn boodschap begon te vertellen. Het is het begin van de Kerk.

Pagina afdrukken | 2949 keer gelezen
Voor elke deelnemer is er voor elke bijeenkomst aanvullend materiaal beschikbaar. Indien er voor de begeleider aanvullend materiaal beschikbaar is, dan is dit vermeld in het begeleidersboek.
© 2012-2024 Bisdom Roermond